Raszczyk radzi

Tort na Wielkanoc – jaki wybrać? O czym pamiętać?

Tort na Wielkanoc

Tort Wielkanocny to wyjątkowe ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym spotkaniu rodzinnym, a zwłaszcza na spotkaniu w tak ważnym dla chrześcijan okresie jakim jest Wielkanoc. To jak ten tort będzie wyglądał, jak będzie smakował  i czy będzie on tradycyjny czy też nie zależy tylko od preferencji gości. Torty i ciasta na Wielkanoc mają ogromne znaczenie dlatego też ich wybór powinien być dokładnie przemyślany. Z tego artykułu dowiesz się jaki tort na Wielkanoc wybrać i na co zwracać szczególną uwagę.

Co to jest tort wielkanocny i dlaczego jest tak wyjątkowy?

Każda okazja jest dobra do świętowania, a Wielkanoc, czyli najważniejsze święto chrześcijańskie jest jedną z nic. Jest to czas, kiedy wspominana jest męka i śmierć Jezusa Chrystusa oraz jego zmartwychwstanie. Święto to jest wyjątkowe pod wieloma względami, ale jednym z nich jest okazja do spotkania się z rodziną i przeżycia tego okresu wspólnie. W większości, polskich domów spotkania rodzinne nie mogą odbyć się bez tortu, a Wielkanoc nie jest wyjątkiem. Tort Wielkanocny jest istotną częścią święta Wielkanocy gdyż wystrojem może nawiązywać do tego święta, a jednocześnie może doskonale smakować po okresie postu poprzedzającym nadejście świąt Wielkanocy.

Jakie są tradycyjne smaki tortów na Wielkanoc?

Tradycyjnym smakiem tortu na Wielkanoc (oraz wiele innych okazji) jest śmietana. Odpowiednio przygotowany tort śmietankowy w połączeniu z dobrze wypieczonym biszkoptem nie tylko jest „lekki” dla żołądka ale jednocześnie doskonale smakuje. Wśród tortów Wielkanocnych ogromnym zainteresowaniem cieszą się także torty kremowe oraz owocowe. Zwłaszcza ten ostatni rodzaj tortów (owocowe) może być szczególnie popularny w okresie świąt Wielkanocnych z uwagi na fakt, że po zimie powoli, wszystko budzi się do życia i jesteśmy tak bardzo spragnieni smaku świeżych owoców. Innymi, tradycyjnymi ciastami na to święto są mazurki, baby wielkanocne i serniki, a te osoby, które uwielbiają torty mogą nawiązać smakiem tortu do tradycji wielkanocnej i stworzyć lub zamówić w sklepie unikatowy tort – na przykład tort sernikowy, który smakiem będzie przypominał tradycyjny sernik, a jego wygląd zewnętrzny bardziej będzie odpowiadał tradycyjnym tortom.

Jaki tort na Wielkanoc wybrać dla rodziny – słodkie inspiracje            

Wielkanoc, pomimo tego, że jest to okres, w którym przeżywana jest śmierć Jezusa Chrystusa, jest świętem pełnym radości. Cieszymy się, że Jezus Chrystus zmartwychwstał i odkupione zostały grzechy ludzkie. Dlatego też tort wielkanocny powinien być ciastem lekkim, kolorowym, „wesołym”.

Smak tortu wielkanocnego w dużej mierze zależy od preferencji rodziny. Niektóre z nich postawią na tradycyjne smaki: śmietankowy, kremowy, owocowy, a inne będą chciały spróbować czegoś nowego. Nie ma ustalonych zasad co do tego jak powinien wyglądać i smakować tort Wielkanocny dlatego też przy jego wyborze nie należy kierować się jakimikolwiek sugestiami i podpowiedziami. Chcąc spędzić czas w gronie rodziny i delektować się wyśmienitym tortem, wybierzmy to, co naprawdę przypada nam oraz innym do gustu. Nie należy brać pod uwagę tego, że jednym z tradycyjnych ciast na Wielkanoc jest makowiec. Jeśli nie przepadamy za jego smakiem – nie musi on znaleźć się na Wielkanocnym stole To, że tradycja tak „każe” wcale nie jest wyznacznikiem – można stworzyć własną, rodzinną tradycję wielkanocną i cieszyć się nią wraz z najbliższymi.

Wielkanoc jest w wielu domach okresem intensywnych przygotowań do tego święta – poprzedza ją sprzątanie, gotowanie, uczęszczanie do kościoła. Dla tych, którzy pragną uniknąć dodatkowej pracy i cieszyć się wolnym czasem doskonałym rozwiązaniem jest zakup tortu. W stałej ofercie sprzedażowej znanej piekarni-cukierni „Raszczyk” odnaleźć można wiele tortów idealnie nadających się na wielkanocny stół.  Jednym z nich jest „Tort Pavlowa”, czyli przepyszny tort bezowy z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone przyozdobiony sezonowymi owocami. Inną propozycją tej renomowanej firmy jest „Sernik na zimno” idealnie wpisujący się w tradycję wielkanocną i doskonale smakujący za sprawą biszkoptu pokrytego aksamitną masą twarogową oraz malinami zatopionymi w galaretce truskawkowej. Odwiedzając stronę internetową firmy Raszczyk dedykowaną tortom ( https://raszczyk.com.pl/kategoria-produktu/cukiernia/torty/ ) odnaleźć można wiele, gotowych lub też – za pomocą kreatora ( https://raszczyk.com.pl/konfigurator-tortow/ ) zaprojektować własny, unikatowy tort Wielkanocny, a jego wykonanie zostawić wykwalifikowanym ekspertom i odebrać go w jednym z wielu punktów firmy zlokalizowanych w Polsce (zarówno w mniejszych, jak i większych miastach i miasteczkach).  

Torty na Wielkanoc – jak dopasować smak do preferencji gości?

Wybierając tort na Wielkanoc – oraz na inne okazje – należy pamiętać przede wszystkim o tym, że –zazwyczaj – nie można dogodzić wszystkim. Nie znając upodobań smakowych wszystkich, warto postawić na bezpieczne rozwiązania jakimi są wspomniane już wcześniej torty tradycyjne. Niewielu osobom nie smakuje tort biszkoptowy przekładany delikatną śmietaną lub też kremem waniliowym. Jest to bezpieczna opcja, która sprawdzi się na każdym stole. Aby jednak zyskać pewność, że słodkości postawione na stole spełnią oczekiwania wszystkich – warto rozważyć opcję zakupu dwóch, mniejszych tortów: jednego w tradycyjnym smaku a drugiego w mniej oczywistym. Takie rozwiązanie pozwoli nam zyskać miano doskonałej gospodyni domu, a wszyscy goście będą zadowoleni.

Innym rozwiązaniem jest zbadanie preferencji gości – jeśli wszyscy lub większość z nich lubią smaki owocowe, wówczas oczywistym rozwiązaniem staje się zamówienie tortu owocowego takiego jak na przykład „Tort jagodowy” firmy Raszczyk wykonany z ciemnych biszkoptów i przełożony kremem na bazie śmietany z dodatkiem musu jagodowego.

Ciasta i torty na Wielkanoc – czy warto eksperymentować z nowymi smakami?

Wielkanoc może być „tradycyjna” jeśli chodzi o duchowe obchodzenie tego święta. Niektóre potrawy (takie jak na przykład żurek czy jajko) są nierozerwalnie związane ze świętami Wielkanocy. Czy jednak tak samo musi być w przypadku ciast, a zwłaszcza tortów? Czy należy stawiać na „tradycję” dlatego, że tak wypada? Oczywiście, że nie! Wielkanoc, pomimo bagażu dość przykrych emocji towarzyszących temu świętu, jest w ostatecznym rozrachunku świętem wesołym, gdyż Chrystus zmartwychwstał. Dlatego i my powinniśmy się radować, a co za tym idzie: badać różne smaki. Nie powinniśmy bać się zaproponowania gościom czegoś nieoczywistego jeśli chodzi o smak tortu: każdy z nich z pewnością będzie chciał odkryć tą nowość.

Jeśli nie chcemy marnować czasu na samodzielne pieczenie tortów, można kupić tego typu ciasto. Piekarnia-cukiernia „Raszczyk” może zaproponować swoim klientom wyjątkowe torty takie jak na przykład „Tort Pinacolada”, czyli ciasto o smaku kokosowo-ananasowym z dodatkami białej czekolady, kokosowej chrupki oraz kawałkami słodkiego ananasa. Inną propozycją tej posiadającej wieloletnie doświadczenie działalności w branży firmy jest „Tort Malibu” wykonany z czekoladowego biszkoptu, prażynek, budyniu kokosowego, masy na bazie serka mascarpone o smaku wafelkowym i ozdobiony czekoladowymi dekoracjami oraz wiórkami kokosowymi. Dla tych, dla których obszerna, stała oferta sprzedażowa „Raszczyk” nie spełnia wymagań – firma może zaproponować torty specjalne lub wykonanie tortu według wytycznych klienta.

Jak przygotować idealny tort wielkanocny – praktyczne wskazówki

Jeśli decydujemy się na samodzielne pieczenie tortu na Wielkanoc, warto odpowiednio się do tego przygotować. Pierwszym krokiem jest wybór smaku, kształtu tortu oraz zastanowienie się nad tym, jakie ozdoby powinniśmy na nim umieścić. Odpowiednie połączenie tych aspektów sprawi, że nasz tort wielkanocny. Kolejnym krokiem jest sporządzenie listy zakupów – warto zapisać sobie wszystko, co należy kupić aby w trakcie pieczenia uniknąć sytuacji, gdy zabraknie nam któregoś ze składników i będziemy musieli przerwać naszą pracę.

Idealny tort wielkanocny ma nie tylko doskonale smakować, ale i znakomicie wyglądać. Można więc przyozdobić go elementami typowymi dla święta Wielkiej Nocy, czyli kolorowymi jajeczkami lub króliczkami.

Tort na Wielkanoc – podsumowanie

Idealny tort wielkanocny wcale nie musi być „tradycyjny”. Na wielkanocnym stole zapewne znajdzie się wystarczająco dużo tradycyjnych dań dlatego też w przypadku tortu można postawić na nieoczywiste rozwiązania i poeksperymentować ze smakiem. Dla tych, którzy zdecydują się postawić na bezpieczne rozwiązania – idealne będą torty o smaku śmietankowym, kremowym lub owocowym. Tort Wielkanocny może zostać wykonany samodzielnie w domu jednak przy wielu obowiązkach koniecznych do wykonania w tym czasie, często wybierana jest opcja zakupu tortu.

Torty Raszczyk zamówisz online i odbierzesz w następujących miejscowościach