Tort stanowi nieodłączny element wielu imprez: urodzinowych, związanych z obrządkiem religijnym (Chrzest Święty, Pierwsza Komunia Święta), ślubu, rocznicy poznania, Dzień Matki, Dzień Ojca, walentynki itd. Torty zachwycają swym smakiem oraz wyglądem i zarówno przed jak i po pokrojeniu powinny prezentować się nienagannie. Jak kroić wysoki tort by tak było? Przekonasz się o tym czytając poniższy artykuł.
Jak przygotować się do krojenia wysokiego tortu?
Do krojenia każdego tortu: niezależnie od tego czy jest on wysoki czy też niski należy się odpowiednio przygotować. Oznacza to że po pierwsze musimy mieć pomysł na to jak pokroić tort (inaczej rozpoczyna się krojenie tortu o mniejszych rozmiarach, inaczej o większych rozmiarach, jeszcze inaczej wysokiego lub niskiego bądź też okrągłego czy kwadratowego). Jeśli niezbyt często mamy do czynienia z krojeniem tortu to czynność ta może sprawić nam ogromny problem. Zasada „praktyka czyni mistrza” spełnia się także w przypadku tortów. Dlatego też można rozpocząć przygotowywania do krojenia tortu eksperymentując na innych ciastach: o różnej wysokości, kształcie i rozmiarze. Należy także dysponować odpowiednimi narzędziami: zazwyczaj do krojenia tortu używa się noża. Warto mieć także w zanadrzu naczynie z gorącą wodą, szpatułkę do ciasta oraz talerzyki.
Jak kroić wysoki tort, aby zachować jego stabilność?
Krojenie wysokiego tortu bywa problematyczne i stanowi ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia w tym zakresie. Najistotniejszą rzeczą jest to, z czego został wykonany tort na zamówienie. Dlaczego jest to takie ważne? Z racji tego, że niektóre składniki sprawiają, że tort jest bardziej stabilny, a inne wręcz przeciwnie. Tort wykonany na bazie biszkoptów, które nie są nasączone alkoholem lub innymi cieczami i do tego przekładane zbitą masą będzie bardzo stabilny natomiast tort bezowy będzie kruszył się podczas krojenia. Stabilność tortu zależy także od temperatury otoczenia: w wysokich temperaturach niektóre składniki stają się bardziej płynne i tym samym utrudniają krojenie tortu. Jak więc kroić wysoki tort aby zachować jego stabilność?
Do krojenia wysokiego tortu należy przede wszystkim mieć odpowiednie narzędzia. Jeśli jest to tort kwadratowy, można rozpocząć jego krojenie od brzegu, krojąc kwadratowe porcje tortu (pamiętajmy by nie były one zbyt duże – aby goście mogli je zjeść nie pozostawiając niedojedzonych resztek tortu na talerzu ani zbyt małe – wówczas ciężko będzie kroić tort, a nakładane porcje będą się kruszyć podczas przenoszenia na talerz). W przypadku tortów okrągłych należy odnaleźć środek tortu (okręgu) i w niego wbić czubek noża kierując ostrze noża ku brzegowi tortu krojąc trójkątne kawałki.
Jakie narzędzia ułatwiają krojenie wysokiego tortu?
Niezbędnikiem przy każdym krojeniu tortu jest wspomniany wcześniej nóż. Niezwykle istotne jest by był on dobrze naostrzony, gdyż znacząco ułatwia to krojenie ciasta – zwłaszcza takiego, w którym odnaleźć można twarde elementy takie jak na przykład orzechy. Przy krojeniu wysokiego tortu należy też wyposażyć się w szpatułkę do ciast, czyli narzędzie, które ułatwia przytrzymanie tortu: odkrojone nożem kawałki można „przewrócić” na szpatułkę – tym samym ułatwiając przenoszenie kawałków ciasta na talerz. Innym, istotnym „narzędziem” o jakim warto pamiętać jest wysokie naczynie wypełnione gorącą wodą. Zanurzanie ostrza noża co jakiś czas w gorącej wodzie sprawia, że odklejają się od niego resztki pokrojonego wcześniej ciasta, co z kolei ułatwia krojenie.
Jak kroić wysoki tort na równe porcje?
Wyzwaniem dla wielu jest krojenie tortu na równe porcje. Jak tego można dokonać? Idealne rozkrojenie tortu z pewnością nie jest możliwe – zawsze któryś z kawałków będzie większy lub mniejszy od pozostałych. Można natomiast nabrać wprawy często krojąc ciasta i pokroić tort „na oko”. Im wyższy tort tym większy problem z krojeniem równych porcji. Jeśli brzegi tortu są czymś zdobione np. kwiatkami i są one rozmieszczone w równej odległości – wówczas możemy przyjąć dystans od kwiatka do kwiatka jako wyznacznik szerokości, jaką zawsze będziemy przyjmować do krojenia. Inną opcją jest zakup stalowej krajalnicy do tortu – wówczas zyskujemy pewność, że porcje będą równe, w przeciwieństwie do tych krojonych nożem.
Jak kroić wysoki tort, by prezentował się elegancko?
Krojąc tort zawsze warto zacząć od przygotowania sobie odpowiednich narzędzi. Następnie należy zadbać o to, by dekoracja tortu, która nie jest jadalna i której nie da się pokroić została zdjęta z tortu, a przynajmniej z części od której zaczęte zostało krojenie tortu. Jeśli tego nie zrobimy to mając w jednej ręce nóż a w drugiej talerzyk będziemy borykać się dodatkowo z problemem odsunięcia dekoracji i prosić o pomoc kogoś, kto nie ma zajętych rąk. Do krojenia wysokiego tortu warto użyć noża, którego ostrze zanurza się w gorącej wodzie gdyż zapobiega to przenoszeniu resztek ukrojonego już ciasta na tort. Odkrojony nożem kawałek ciasta można „przewrócić” na szpatułkę i w ten sposób elegancko, bez robienia bałaganu wokół przenieść ukrojony kawałek na talerz.
Jak kroić wysoki tort – podsumowanie
Krojenie wysokiego tortu bywa nie lada wyzwaniem. Wiele zależy od tego jak i z czego został wykonany tort. Torty stabilne, wykonane z grubego biszkopta lub przekładane zbitą masą łatwiej jest kroić aniżeli torty kruche. Niezbędnikiem przy krojeni każdego, wysokiego tortu są odpowiednie narzędzia a często także wprawa.